قطاب نوعی شیرینی ایرانی است. این شیرینی از معروفترین شیرینیهای سنتی شهرهای یزد و کرمان است. در مجموع میتوان گفت دو سبک کلی برای تهیه قطاب وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
این شیرینی در انواع سنتی یزدی و عسلی تهیه میشود. قطاب یزدی از دو بخش لایه خارجی و مغز داخلی تشکیل شدهاست. لایه خارجی آن که نانی سرخ شده در روغن است از آرد گندم، شیر یا ماست و زرده تخم مرغ تشکیل شدهاست که پس از طبخ در پودر قند غلطانده میشود. مغز داخلی این شیرینی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تشکیل شدهاست. در قطابعسلی، شیرین کننده اصلی بجای پودر قند، عسل است.
مواد لازم
- 65 گرم روغن قنادی یا روغن جامد
- 65 گرم ماست
- 125 گرم آرد
- ⅛ قاشق چایخوری جوش شیرین
- ⅛ قاشق چایخوری وانیل
- پودر قند و پودر پسته به مقدار لازم برای تزیین
- روغن مایع سرخ کردنی

مواد میانی قطاب
- 70 گرم گردوی نیم کوب یا پودر بادام
- 35 گرم پودر قند
- ½ قاشق چایخوری پودر هل
- 1 قاشق چایخوری سفیده تخم مرغ یا گلاب
دستور العمل
- روغن را کمیبا همزن برقی بزنید تا یکدست و نرم شود.
- سپس ماست، جوش شیرین و نمک را اضافه کنید و در حد مخلوط شدن هم بزنید و آرد را اضافه کنید تا خمیری لطیف بدست آید.
- ممکن است آرد بیشتری لازم شود.
- روی خمیر را بپوشانید و نیم ساعت استراحت دهید.
- گردو، پودر قند و هل را مخلوط کرده و کمکم سفیده تخم مرغ را اضافه کنید تا خمیر سفت و منسجمیبه دست آید.
- آن را کنار بگذارید.
- سپس خمیر را روی سطح آرد پاشی شده به ضخامت چند میلیمتر پهن کنید و با کاتر گرد حدود چند سانتی متر قالب بزنید.
- با یک قاشق چایخوری از مواد میانی را در مرکز آن قرار داده و لبهها را روی هم قرار دهید تا فرم نیم دایره بگیرد.
- لبهها را خوب فشار دهید و بپیچید و بعد روی یک سینی قرار دهید و آن را با نایلون بپوشانید.
- روغن را داخل قابلمه کوچکی بریزید تا حداقل 5 سانتی متر از ارتفاع قابلمه پر شود.
- اجازه دهید قابلمه داغ شود و قطابها را در روغن داغ به مدت 2 دقیقه سرخ کنید تا طلایی رنگ شود.
- سپس آنها را با توری از روغن خارج کنید و روی کاغذ آشپزی بگذارید و پس از سرد شدن در پودر قند بغلتانید.
- در صورت تمایل روی آن کمیپودر پسته بپاشید.